SIKÇA SORULAN SORULAR
Altın Nedir ve Neden Değerlidir?
Dünya üzerindeki yer kabuğunun kalınlığı ortalama 35 km’dir ve bu yer kabuğunun içinde bir çok farklı element bulunduğu bilinmektedir. Bu elementlerden en az bulunanların başında altın gelir. Örnek vermek gerekirse: yer kabuğunun %8’ini alüminyum, %6’sını demir oluştururken yanlızca 10 milyonda 2’si kadarı altındır.
Peki altın nedir? Altın, kimyada Aurum – Au (Latince’de parlayan, ışıldayan) sembolü ile gösterilen bir elementtir. Doğada parlak sarı renkte, yumuşak ve çoğunlukla küçük parçalar halinde bulunur. Antik çağlardan bugüne dünyanın en değerli objelerinden sayılan altının (ilk buluntular Mısırlılara ait) belli başlı özelliklerini sıralarsak, etkileyici ve gözlere hitap eden renklerine ek olarak, asitlere karşı dayanıklılığı, doğada serbest halde bulunabilmesi, kolay işlenebiliyor oluşu ve demir gibi paslanmaması, çok ince mazlemelerde kullanılabilmesi, sağlam olması denilebilir. Bu özellikler, altının süs eşyası olarak kullanımını ön plana çıkaran nedenlerdir. Bunlara ek olarak “altın neden değerlidir?” sorusunun cevabı ise altının zamanla bir değer ölçüsü birimi haline gelmesidir. Yani dünya üzerinde kıt kaynaklar listesinde yer alan altın, zamanla tarih sahnelerinde değiş-tokuş edilebilen ve insanlar tarafından güvenilen bir metal haline gelmiş ve tüm dünya devletleri arasında evrensel sabit olarak kabul edilmiş, ülkelerin zenginlikleri sahip olunulan altın üzerinden değerlendirilmiştir. Örneğin bir ülkelerin para değeri o ülkenin elinde bulundurduğu paraya karşılık gelen altın miktarına göre belirlenir. Bu sebeple yüzyıllardır bir çok önemli ülke zenginliklerini arttırabilmek için altın rezervi arayışı içerisine girmişlerdir.
Altın Çeşitleri ve Ayarları Nelerdir?
Altın para basımında ve mücevhercilikte kullanılan altın alaşımlarının ayarlarının ülkeden ülkeye değişim gösterdiği bilinir. Genel olarak altın ayarları hakkında bilgi vermek gerekirse, herhangi bir alaşımdaki altın saflığı karat olarak ifade edilir. Saf altın 24 karat (100% altın) olup kuyumcukta kullanılamayacak kadar yumuşaktır. Türk iç piyasasındaki mücevherler 22, 18 ve 14 ayarlık altın alaşımlarından yapılır. Ayar, gram alaşımda bulunan altın miktarına göre belirlenir. Söz gelimi; 24 ayar altın saf altındır ve 1000 miligramdır. 22 ayarda gram başına 916 mg, 18 ayarda 750 mg , 14 ayarda 583 mg altın bulunur. Genellikle dışsatım için kullanılan 21 ayar altında ise, 875 mg altın bulunur. 18 ayarlık altın alaşımları da içlerindeki gümüş ve bakır miktarlarına göre renk alır ve ayrılırlar. Örneğin; Yeşil altında %25 gümüş, sarı altında % 12.5 gümüş ve % 12.5 bakır, pembe altında % 0.6 gümüş ve % 19 bakır, kırmızı altında ise % 25 bakır bulunur.
Cumhuriyet Altını Nedir?
Cumhuriyet Altınını 22 ayar kulpsuz altın para olarak tanımlayabiliriz. Ülkemizde Cumhuriyet Altını, farklı ebat ve ağırlıklarda bulunabilmektedir. Devlet güvencesi altındadır ve basımında yetkili kurum 234 sayılı KHK’nin 2/b maddesi uyarınca, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü’dür. Cumhuriyet Altınının iki türü vardır. Bunlar; ziynet ve mesküktür. Meskük altın Ata Altını olarak bilinmektedir. Cumhuriyet Ata Altının ve ziynet altının ağırlıklarına göre beş türü bulunmaktadır.
Ziynet Altın Nedir?
Cumhuriyet döneminde üretilmeye başlanan Ata altınlarından önce, Osmanlı döneminde üretilmeye başlanıp, günümüze kadar gelen, geleneksel bir altın türüdür. Başlıca ziynet altın türleri:
Cumhuriyet Ata Altını (Meskuk) Nedir ?
T.C Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılmıştır.
Ata Lira ile Cumhuriyet Altını arasında fark yoktur. Ata lira basımındaki tarih cumhuriyetin kuruluşundaki geçen yıl sayısı hesaplanarak basılır. Halk arasında iki farklı isme sahiptirler. Cumhuriyet altını (Ata Lira) kulpsuz para gibidir. Kulpsuz olarak (tedavüle) çıkan altına, daha sonra kullanım amacına göre kulp takılır.
Ata Lirası Özellikleri:
Yatırımını fiziki olarak yapanlar için en ideal altın türüdür. Maliyeti yüksektir fakat alış-satış arasındaki fiyat farkının düşük seviyede olması kâr konumuna geçiş sürecini hızlandırmaktadır. Bu durumda kazanç konumuna geçmek için fiyatlarda çok büyük yükselişler beklemenize gerek kalmamaktadır. Cumhuriyet altını maliyeti yüksek olduğundan daha çok büyük yatırımcılara hitap etmektedir. Bu altının bir başka avantajı ise piyasada kolay bulunabilir olması. Bu da bozdurmak istediğinizde kolaylık sağlamaktadır. . Cumhuriyet Altını kuyumcular, sarraflar, döviz büroları, bankalar gibi çeşitli kuruluşlarda nakite çevrilebilirsiniz. 22 ayar altın 0.916 saflığında has altından oluşur.
Çeyrek Altın Nedir ?
T.C Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılmıştır.
Çeyrek altının ön yüzünde, Atatürk’ün portresi ve etrafında yıldızlar sıralanmış ve defne yapraklı çiçeklerden oluşturulmuş çelenk şeklinde motifle süslenmiş bir görüntüsü vardır. Arka yüzünde ise Türkçe motifli yazı ile “Türkiye Cumhuriyeti Darphanesi” ibaresi yer alır.
Halk arasında sıkça kullanılan diğer bir adı da “küçük altın”dır. Sünnet, evlilik ve yeni doğan bebekler için hediye amaçlı, hem de doğru bir yatırım aracıdır. Ayrıca çeyrek altın, bazı kadınlar ve erkekler tarafından “altın günü” adı verilen ve ülkemiz insanlarına has bir uygulama ile birikim amacıyla da kullanılır.
Çeyrek Altın Özellikleri:
- -22 Ayar Altın
- -Kulplu Ağırlığı: 1.81 gram
- -Has Altın Miktarı: 1,605 gram
- -Çapı: 18 mm
Çeyrek Altının Avantajları Nelerdir ?
Yatırım için piyasada en çok kullanılan altın türü olarak bilinir. Yatırım yapılacağı gibi aynı zamanda takı, hediyelik olarak ta satılmaktadır. Fiyatının düşük olması alımı kolaylaştırıyor. Çeyrek altın daha çok küçük yatırımcılara hitap etmektedir. Düşük bütçeler ile yatırım yapma imkanı sağlar. Piyasada bulunurluğu oldukça yüksektir. Ziynet Altın kuyumcular, sarraflar, döviz büroları, bankalar gibi çeşitli kuruluşlarda nakite çevrilebilirsiniz. 22 ayar altın 0.916 saflığında has altından oluşur.
Yarım Altın Nedir ?
T.C Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılmıştır.
Yarım altın, çeyrek altının 2 katıdır. Yarım altının arka yüzünde, yıldızların içinde bir Atatürk portresi bulunmaktadır. Bu portrenin altında da yarım altının basıldığı tarih bulunmaktadır.
Yarım Altın Özellikleri:
- -22 Ayar Altın
- -Kulplu Ağırlığı: 3.56 gram
- -Has Miktarı: 3.21 gram
- -Çapı: 22 mm
Yarım Altının Avantajları Nelerdir ?
Yatırım için uygun olan bir diğer altın türüdür. Yarım altın için yazılacak olan bilgiler, çeyrek altının iki katı “Yarım altın” diye bilinir. Piyasadaki en çok kullanılan altın türüdür. Yatırım yapmak için oldukça fazla kullanılır. Fiyatının düşük olması alımı kolaylaştırır yarım altın daha çok küçük yatırımcılara hitap etmektedir. Düşük bütçeler ile yatırım yapma imkanı sağlar. Piyasada bulunurluğu oldukça yüksektir.Yarım altını kuyumcular, sarraflar, döviz büroları, bankalar gibi çeşitli kuruluşlarda nakite çevrilebilirsiniz. 22 ayar altın 0.916 saflığında has altından oluşur.
T.C Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılmıştır.
Tam altının ön yüzünde, Atatürk’ün portresi ve etrafında yıldızlar sıralanmış, defne yapraklı çiçeklerden oluşturulmuş çelenk şeklinde motifle süslenmiş bir görüntüsü vardır. Arka yüzünde ise; Türkçe motifli yazı ile Türkiye Cumhuriyeti Darphanesi ibaresi yer alır. Bu motifli yazının altında, altının basıldığı (tedavüle çıktığı) tarih yazılıdır. Örneğin; 2008 gibi. Kulpsuz olarak tedavüle çıkan altına, daha sonra kullanım amacına göre kulp takılır.
Tam Altın Özellikleri:
Yatırım için uygun olan bir diğer altında Tam Altındır. Tam altın için yazılacak olan bilgiler, piyasada çeyrek altının dört katı “Tam altın” olarak bilinir. Piyasadaki en çok kullanılan altın türü olarak ta satılmaktadır. Yatırım yapılacağı gibi aynı zamanda düğünlerde ve nişanlarda da alımı yüksek bir altındır. Fiyatının biraz yüksek olması alımı biraz daha zor olmakla birlikte tam altın daha çok büyük yatırımcılara hitap etmektedir. yüksek bütçeler ile yatırım yapma imkanı sağlar. Piyasada bulunurluğu oldukça yüksektir. Ziynet Altın kuyumcular, sarraflar, döviz büroları, bankalar gibi çeşitli kuruluşlarda nakite çevrilebilirsiniz. 22 ayar altın 0.916 saflığında has altından oluşur.
Reşat Altın Nedir ?
Sultan Beşinci Mehmet Reşat adına basılmış Osmanlı altınıdır. Piyasada bulmak bazen zordur bu sebeple Cumhuriyet altınından biraz daha değerlidir. Piyasada alım- satımı yapılarak cumhuriyet altını ile aynı işlemi görür. Yaklaşık 7,2 gram ve 22 ayardır. Günümzde ki şekli 1909 yılında İbrahim Ethem Ulagay tarafından yapılmıştır. Fakat piyasada orjinalini bulmak zordur. Ticari bir parça olarak kullanılmaktadır. Reşat altını alınırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Piyasada bu altınların orjinal olmayanları da bulunmaktadır. Reşat altın alırken güvenilir bir yerden alınmalı aynı zamanda reşat altına dair yazılı bir sertifika veya kart istenmelidir.
Hamit Altın Nedir ?
Sultan ikinci Abdulhamit adına basılan osmanlı dönemi parası ve ziynet eşyasıdır. Orjinalleri Reşat altını ile birlikte antik değere de haizdir. 2.5 ve beşliği de mevcuttur.
Külçe Altın Nedir ?
Altın şirketleri altınları yeniden değerlendirmek için altını eritip külçe şekline dönüştürürler. Uluslararası platformda kabul gören Londra Altın Külçe ölçüsüne göre 400 Troy Ons (ağırlık ölçü birimi) , yaklaşık 12,5 kg ağırlığındaki altına denk gelmekte ve bu altına Külçe Altın denmektedir. Ayrıca piyasanın isteği doğrultusunda rafinerilerde 1gr’dan 10 kg’a kadar çeşitli ağırlıklarda külçe altın dökümü gerçekleştirilmektedir.
Gram Altın Nedir ?
Gram Altın, İstanbul Altın Rafinerisi’nin (İAR) tescilli markasıdır. 1 gr, 5 gr, 10 gr, 20 gr, 50 gr, ve 100 gr şeklinde, 995 ya da 999.9 saflıkta üretilen, standart ağırlık ve standart saflıktaki, garantili işlenmemiş altın külçeleridir. Gram Altın’ın tasarlanması ve çeşitlendirip üretilmesindeki amaç; para gibi, birimlere ayrılarak (1$, 5$, 10$, 20$, 50$ ve 100$’ lık banknot gibi) kullanımının kolaylaşmasıdır.
Gram Altın Sertifikası Nedir ?
Gram Altın üretildiğinde ayar, gramaj ve kabul edilmiş dünya standartlarında mini külçe olduğunu garanti eden belgedir. Aynı zamanda bu standartları paketli Gram Altınların üzerinde de görebilirsiniz.
Gram Altın’ı Daha Sonra Nasıl Satabilirim ?
İAR’nin ürettiği Gram Altın’ı tüm Türkiye’de kuyumcular, sarraf, ve döviz bürolarına satabilir, istediğiniz an nakite çevirebilirsiniz. T.C. Darphane, bankalar ve Dubai Altın Borsası’nda da işlem görebilmektedir.
Gram Altın’ın Avantajları
Gram Altınlar banka hesabına yatırılabilmektedir.
Diğer fiziki altın yatırım ürünlerine nazaran işçilik maliyeti minimum seviyededir.
Saklanması ve nakite çevrilmesi kolaydır.
Gremse Altın Nedir ? (Gramise Altın ya da İki Buçukluk Altın)
Piyasada gremse, gramise ya da 2,5 luk olarak bilinen bu altın türü, normal on adet çeyrek altına eşittir. Gremse altının ağırlığı 17.54 gramdır.
T.C Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılmıştır.
Gremse altının ön yüzünde, Atatürk’ün portresi ve etrafında yıldızlar sıralanmış ve defne yapraklı çiçeklerden oluşturulmuş çelenk şeklinde motifle süslenmiş bir görüntüsü vardır. Arka yüzünde ise; Türkçe motifli yazı ile Türkiye Cumhuriyeti Darphanesi ibaresi yer alır. Bu motifli yazının altında, altının basıldığı tarih yazılıdır. Örneğin; 2008 gibi. Kulpsuz olarak piyasaya çıkan altına daha sonra kullanım amacına göre kulp takılır. Gremse Altın kuyumcular, sarraflar, döviz büroları, bankalar gibi çeşitli kuruluşlarda nakite çevrilebilir. 22 ayar altın 0.916 saflığında has altından oluşur.
Gremse Altın Özellikleri:
Gremse altın için yazılacak olan bilgiler, piyasada tam altının 2.5 katı “Gremse altın” olarak bilinir. Piyasadaki en az kullanılan altın türü olarak ta satılmaktadır. Yatırım için çok fazla tercih edilen bir altın türü değildir. Fiyatının yüksek olması alımı biraz daha zor olmakla birlikte gremse altın daha çok büyük yatırımcılara hitap etmektedir. yüksek bütçeler ile yatırım yapma imkanı sağlar. Piyasada bulunurluğu biraz zor olmaktadır. Ziynet Altın kuyumcular, sarraflar, döviz büroları, bankalar gibi çeşitli kuruluşlarda nakite çevrilebilirsiniz. 22 ayar altın 0.916 saflığında has altından oluşur.
Cumhuriyet ata5li altının ön yüzünde Atatürk portresi, arka yüzünde Türkiye Cumhuriyeti ibaresi ve basım tarihi yazılıdır. Cumhuriyet altınlarının (meşkük) türlerinin basım tarihi, Cumhuriyetin ilanı (1923) ile yıl dönümlerinin toplanmasıyla bulunur. Cumhuriyet ata 5li kulpsuz para gibidir. Kulpsuz olarak (tedavüle) çıkan altına, daha sonra kullanım amacına göre kulp takılır.T.C Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılmıştır.
Maliyeti yüksektir fakat alış-satış arasındaki fiyat farkının düşük seviyede olması kâr konumuna geçiş sürecini hızlandırmaktadır. Bu durumda kazanç konumuna geçmek için fiyatlarda çok büyük yükselişler beklemenize gerek kalmamaktadır. Ata 5li’nin maliyeti yüksek olduğundan daha çok büyük yatırımcılara hitap etmektedir. Bu altının bir başka avantajı ise piyasada kolaylıkla bozdurabilir olmasıdır. Cumhuriyet Ata 5li Altın kuyumcular, sarraflar, döviz büroları, bankalar gibi çeşitli kuruluşlarda nakite çevrilebilirsiniz. 22 ayar altın 0.916 saflığında has altından oluşur.
Harem Altın tarafından özel olarak tasarlanıp üretilmiştir. 1 gram ve 1.75 gram olmak üzere iki çeşittir. 1.75 gram Harem Çeyrek Altın, standart çeyrek altın ile eşdeğer gramaja sahiptir. Uygun işçilik değeri ile Harem Çeyrek Altın, yatırım amaçlı ya da düğün gibi özel etkinliklerde takı olarak kullanılabilir. Tüm kuyumcularda, sarraflarda, bankalarda ve döviz bürolarında nakite çevirebilirsiniz.
Hava almayan paketlerde, 2.5, 5, 10, 50, 100, 500, 1000 gram olarak üretilen sertifikalı külçe gümüşlerdir. 999/1000 saflıkta üretilmiş olup hem yatırım amacıyla kullanılabilen hem de hediyelik olarak tüketicinin beğenisine sunulan gram gümüşler özel kutusunda adresinize teslim edilecektir. Sertifikası gümüşün ayar, gram ve seri numarasını belirten belgedir. Gram gümüş, her zaman yatırımcılar tarafından oldukça tercih edilen bir ürün olmayı başarmıştır.
Gümüş Ağırlıklar: 2.5gr, 5gr, 10gr, 50gr, 100gr, 500gr, 1000gr dır.
Gümüş ayarı: 999/1000 saflıkta üretilir.
Sertifikası gümüşün ayar, gram ve seri numarasını belirten belgedir.
Hükümet sorunu da dahil olmak üzere en popüler gümüş külçe öğeleri geniş bir seçki sunuyor, özel darp ve markalı ürünler. Sunduğumuz tüm öğeler uluslararası kabul edilmektedir. Gram gümüş, sahip olduğu sertifika ile de yüzde yüz güven teşkil etmektedir. Arka yüzünde bulunan özel işaretler, şifreler ve hologramlar sayesinde taklit edilemez olarak tasarlanmış ve buna uygun olarak üretilmiştir.
Renklerine Göre Altın Çeşitleri Nelerdir ?
Sarı Altın ;
Sarı altın, altının en yaygın rengini taşır ve genellikle gümüş ve bakır ile alaşımları yapılarak üretilir.
Beyaz Altın ;
Beyaz altın, renk olarak sarı altından daha hızlı bir şekilde insanların ilgi odağı haline gelmektedir. 14 kt’ lık beyaz altınlar, fiyatlarının aksine görünüş olarak platine benzediklerinden dolayı ilgi görmektedirler . Beyaz altın, sarı altınla aynı özelliklere sahip olsa da, sarı altından farkı alaşımında nikel, çinko, gümüş ve paladyum gibi beyaz renk veren metallerin kullanılmasıdır. Beyaz altının yansıtıcı özelliği vardır ve rengi asla solmaz. 18kt’ lık beyaz altında %75 oranında altın bulunduğundan ve 14kt’ lık beyaz altın ise %58,3 oranında altın içerirler. Beyazlığı arttırmak için, neredeyse bütün beyaz altınlar platinden yapılan oldukça sert, beyaz ve parlak bir metal olan rodyumla kaplanırlar. Zamanla, bu rodyum kaplama aşınmaya maruz kalabilir.
Yeşil Altın ;
Bakır ve daha çok gümüş karıştırılarak yapılır. Nadir görülen bu tondaki altını, modern tasarımcılar, isteğe bağlı olarak çok özel koleksiyonlannda ya da siparişlerde kullanırlar. Yüzük olarak tasarlananları daha çabuk aşınmaya maruz kalabilirler.
Türkiye‘de Altın Piyasası ve Önemli Aktörleri?
Günümüzde altın, yalnızca bir tasarruf aracı değil bir kültür olarak da yaşamımızda yer almaktadır. Türk toplumunda düğünlerde, sünnet törenlerinde , doğumlarda , hediye olarak altın takılması gelenekselleşmiştir ve hatta bir çok Türk kadını altın günü adı altında altın toplamaktadırlar,altın kullanımı kuyumculuk dışında altın kaplama ve süslemede, elektrik- elektronikte, uzay sanayinde, dişçilikte, tıpta, katalizör yapımında, para ve madalya yapımında, dekoratif amaçlı kullanımda, külçe stoklarında, tekstil sektöründeki altın tel ve iplik yapımında , ve kimya sanayindeki paslanmaya dayanıklı tel yapımı gibi pek çok değişik alanlarda kullanılmaktadır. Bu açıdan altının halkın tasarruf alışkanlıkları dışında da özel bir yeri vardır gerçek şu ki altın her dönem Türk insanı için önemli bir yatırım aracı olarak görülmüştür. Türkiye’de bugün tahmin edilen altın stoğu beş bin ton civarındadır ve dünya stoklarının %5’ ine denk geldiği düşünülmektedir.
Darphane Nedir ?
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, madeni ufaklık ve hatıra para, Cumhuriyet altın sikkeleri ile Cumhuriyet ziynet altınlarının basımı, resmi mühürlerin, madalyon, madalya ve nişanların üretimi, her çeşit vize ve harç pulları ile değerli kağıtların basımını ve dağıtımını sağlamak üzere devlet tarafından kurulmuştur ve T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığına bağlıdır.
Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü Cumhuriyet altınlarının tek üreticisidir.
İstanbul Altın Borsası
2013 yılı itibariyle İstanbul Altın Borsası’nın Yeni Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca, yakın bir tarihte İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ile birleşerek faaliyelerini bundan sonra “Borsa İstanbul A.Ş” tüzel kişiliği adı altında gerçekleştireceklerdir.
Ülkemizde uzun yıllar batılı anlamda bir “değerli madenler borsası” olmamıştır. Ancak 1993 yılında altın ücretlerinin belirlenmesi ile ithal ve ihraç edilmesi serbest bırakılmıştır. Aynı yıl “İstanbul Altın Borsası” nın temelleri atılmıştır. Gerekli düzenlemelerden sonra temmuz 1995′de istanbul altın borsası kapılarını yatırımcılara açabilmiştir. istanbul altın borsası’nın kurulmasıyla altın ilk defa örgütlü bir piyasada işlem görmeye başlamıştır. Sonuçta altının finansal sisteme kazandırılması yani yastık altı altının ekonomiye dönmesi ve altına dayalı yatırım araçlarının geliştirilmesi hedef alınmıştır. Bu sayede istanbul altın borsası ile altın ücretleri dünya fiyatları ile paralellik kazanmıştır. Ayrıca ithal edilen altınların genel kabul gören standartlarda ve saflık derecesinde olması zorunluluğu da getirilmiştir.
25 Temmuz 1995 tarihinde faaliyete geçen İstanbul Altın Borsasında;
Kıymetli Madenler Piyasası: Borsa’nın açılmasıyla birlikte faaliyete geçen Altın Piyasası , üye kuruluşlar tarafından yurtdışından ithal edilen altının tam rekabet şartlarında alım satımının yapılmasını organize eden piyasa durumuna gelmiştir. Yapılan yasal düzenlemeler sonucu gümüş ve platinin 9 Temmuz 1999 tarihinden itibaren Borsa bünyesinde işlem görmeye başlamasıyla Altın Piyasası fiili olarak kıymetli madenlerin işlem gördüğü bir piyasa konumuna gelmiştir. Özetlemek gerekirse standart ve standart dışı altın, gümüş ve platin üzerine spot işlemlerin yapıldığı piyasadır.
Kıymetli Madenler Ödünç Piyasası: Kıymetli Madenler Ödünç Piyasası, altını arz ve talep eden kuruluşların düzenli bir piyasa ortamıyla karşılaşması, kuyumculuk faaliyeti gösterenlerin üretim finansmanının düşük maliyetlerle temin edilmesi ve finansal piyasalarda altının işlem görerek menkul kıymet haline getirilmesi amacıyla İstanbul Altın Borsası bünyesinde 24 Mart 2000 tarihinde faaliyete geçmiştir. Kısaca altına dayalı ödünç ve sertifika işlemleri yapılılır.
İstanbul Altın Rafinerisi (İAR)
1996 yılında T.C. Hazine Müsteşarlığı ve İstanbul Altın Borsası’nın katkılarıyla kurulan İstanbul Altın Rafinerisi 2002 yılında birleşme kararı aldı. Söz konusu birleşme ile gücünü artıran İstanbul Altın Rafinerisi A.Ş. o tarihten bugüne gösterdiği gelişim ve piyasaya sağladığı güven ile altın sektörüne kendisini ispat etmiştir ve sektöründe öncü firma olmayı başarmıştır. Dünyada en yüksek kalite olarak kabul edilen % 99,999 saflıkla üretim yapma teknolojisine sahiptir. Gramaltın üretimini dünyada ilk defa başlatarak sektöre bu konuda da öncülük etmiştir.
Kapalıçarşı
Altın denilince akla gelen ilk yer hiç şüphesiz kapalıçarşı’dır. Bu tarihi çarşı, eskisi kadar parlak günler geçirmese de altın ve döviz ücretleri için hala belirleyici bir etken olmaya devam etmektedir.
Altın Alım – Satımında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Altın alırken dikkat edilecekler: Öncelikle altın alınacak yerin güvenilirliği mühimdir. Alınan ürün için sertifika istenmesi veya alınan yere ait kartvizitin arkasına ürün ile ilgili detayların (ayar,gr,işçilik ücreti gibi) yazılmasının istenmesi gerekmektedir. Ürünün yeniliği, tarihi ve kalafat kontrolünün yapılması unutulmamalıdır. Mutlaka altının ayar damgalı ve patentli olması gereklidir. Eğer almak istediğimiz altın yatırım altını değilse TSE damga kontrolü yapılmalıdır. Cumhuriyet altınları için muhakkak darphane çıkışlı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ayrıca işçilikli altınlar için bilinmesi gereken önemli husus, işçilik ücretleri konusunda ki beğeni durumu ülkelere ve kültürlere göre değişiklik göstereceğinden bu durumun fiyatların da farklı olmasına neden olduğunun unutulmamasıdır.
Altın satarken dikkat edilecekler: İlk olarak satılmak istenen altının türü belirlenmelidir. Ham altının fiyatı her yerde aynıdır. işçiliksiz altın denilen 24 ayar, külçe ve gram altına yatırım yapanların satarken zarara uğrama olasılıkları çok düşüktür. Sebebi bu ürünlerin saf olarak satılmaları ve üzerlerinden işçilik ücreti alınmıyor oluşudur. Bir diğeri işçilikli altın olarak bilinen bilezik, küpe , alyans, kolye gibi ürünlerdir. Bunlara yastık altı denmekle birlikte çok zor durumda kalınmadan satılmaları tavsiye edilmemektedir.İşlenmiş altını satarken kuyumcunun beğenisine göre fiyatlar değişiklik gösterir bu sebeple tek bir yere değil birden fazla yerden fiyat istenmesinde fayda vardır.
Altın Fiyatları Neden Artar?
Dünyanın en kıymetli metali olan ve tarih boyunca en çok ilgiyi toplayan Altın, piyasada en çok ilgi gören yatırım araçları arasında yer alıyor ve altının her hareketinden kazanç fırsatları yaratmak isteyen yatırımcılar bu piyasada işlem yapmayı tercih ediyor. Ekonomistler tarafından “güvenli liman” adı verilen altın, ayrıca yoğun olarak ticareti yapılan ve bir çok ticari platformlarda yatırım enstrümanı olarak kullanılan metaldir. Paraya olan güvensizlik arttığı zamanlarda altın fiyatlarının doğa olarak artış gösterdiği gözlenmiştir. Altın kriz ortamlarında ,savaşta ve ekonomilerde belirsizlik yaşandığı dönemlerde artış göstermektedir .
Bu tarz durumların yaşandığı zamanlarda halk kağıt paradan kaçar ve altına sığınır. Ayrıca bir ülkede fazla kağıt para basılırsa altın fiyatları yine artış gösterebilmektedir.
Altın Nereden Alınır ve Nereye Satılır?
Harem Altın tüm alım ve satım işlemlerinizi güvenle ve kolayca yapabilmeniz için sizlere özel en uygun alternatiflerle her zaman kaliteli hizmet sunmak amacındadır. Ayrıca bilindiği üzere Türkiye’de küçük ölçekli altın alışverişleri kuyumculardan yapılabilmektedir. Bu alışverişin takı , ziynet veya cumhuriyet altını alıp satmakla sınırlı olduğu bilinmelidir.. Büyük ölçekli alim – satimlar ise İstanbul Altin Borsasi uzerinden yapılabilmektedir. Ayrıca altın hesabı açılabilen veya altın hesabına sahip olunan bankalardan da alım satım işlemleri gerçekleştirilebilir.
Hangi Altına Ne Kadar Yatırım Yapılmalı? En Çok Kazandıran Altın Türleri Nelerdir?
Fiziki olarak altın almayı hedefleyenler öncelikle amacını belirlemelidir. Altın yatırım içinmi? Hediyelik mi? ,Hem takı hem yatırım için mi?, Küçük yatırımlar için mi alınacak? Öncelikle bu sorulara yanıt aramak gerekecektir.
Büyük yatırımlar için: Fiyatı yüksek seviyelerde olan cumhuriyet altını bu alanda öncülük etmektedir. Yüksek fiyata sahip olması nedeni ile yatırım bütçesi yüksek olan kişiler için idealdir. Sebebi, cumhuriyet altınının alış-satış arasında en az fark olan altın türüdür. Bu durum kâr durumuna geçmeyi kolaylaştıracaktır. Para gibi kulpsuz olması saklama kolaylığı sağlar. En çok kullanılan ve bilinen altınlardan biri olması da alış ve satışlar kolayca yapılabilir. Bunun dışında plaka veya çekili altın olarak bilinen altın türleri işlenmemişdir yani altının saf halidir. Kuyumcular arası alışverişlerde kullanılan altın olması sebebi ile perakende satışı yapılmamaktadır. Eğer alınan altın bu türde bir altın ise, bu durumda üzerinde ayar yazmayacağı için bozdurmada problem yaşama durumu ortaya çıkmaktadır.
Küçük yatırımlar için: Nakit olarak elinizde para tutmak her zaman harcama ihtimalini kuvvetlendirir.Para biriktirmenin çok zor olduğu bugünler de bütçenizde yatırım için ayırdığınız miktarlar düşükse tercih edeceğiniz altın türü çeyrek altın olabilir. Çeyrek altının tercih edilme sebepleri ise, küçük miktarlar ile yatırım yapmaya uygun olması, aynı zamanda küçük ihtiyaç durumlarında bir veya birkaç tanesini bozdurarak ihtiyaçların karşılanmasına olanak tanıması söylenebilir. Aynı zamanda çeyrek altın fiyatı uygun olması sebebiyle hediyelik altın olarakta en çok tercih edilen tür diyebiliriz. Genel olarakta cumhuriyet altını ile birlikte en çok alışveriş sirkülasyonu olan altın diyebiliriz. Çeyrek altının katları da mevcuttur. Yarım altın, Tam altın, 2,5 luk (Gremse), 5 i 1 yerdeler. Bunlarda çeyrek altın ile aynı özellikleri taşımaktadır. Tek farkları çeyrek altının 2,4,10 ve 20 katı ücret ve ağırlığında olmalarıdır.
Hem takı hem yatırım altını almak isteyenler için: Yatırım için takı kullanmakta olasıdır. En iyi örneği 22 ayar bileziklerdir diyebiliriz. Düz, geniş bombe, burma bileziklerin hepsi bu sınıfın içerisindedir. Fakat 22 ayar bilezik ve takı yatırımlarının bir dezavantajı vardır. Bu dezavantaj alış satış arasındaki farkın yüksek olmasıdır. Bu da kâr konumuna geçiş sürecinin daha uzun sürmesine sebep olmaktadır. Yatırım düşüncesi olanların ilk olarak diğer önerilen altın türlerini tercih etmesi faydalı olacaktır.
Harem Altın’ın Avantajları Nelerdir? Neden Harem Altın?
Harem Altın fiziki altının güvenle alınacağı alanında tecrübeli bir altın merkezidir. Güvenilir olmak bizim için olmazsa olmazdır. Biliyoruz ki alışverişten önce güven alışverişi gelir. Hizmet vermede mükemmelliğe odaklandık ve her türlü bilgiye değer veriyoruz. Müşterilere değer sunmanın yolunun bilgisel özden, hayal gücü ve sürekli öğrenmeden geçtiğinin farkındayız. Yenilikciyiz; köklü geçmişimizden aldığımız gücümüz ile bugünün ve geleceğin gereklerine göre gelişiyor ve yenileniyoruz. Her alanda şeffaflık ve profesyonelliği önemsiyoruz. Ayrıca sunmuş olduğumuz esnek taksit seçenekleri ile kolayca altın sahibi olmanızı geleceğe dair yatırımlar yapabilmeniz için destekliyoruz. Sürekli güncellenmekte olan altın fiyatlarını sizler için en uygun fiyatlardan satışa sunuyoruz.
Sahte Altın Nasıl Anlaşılır?
Altının sahte olup olmadığını anlamak için bir çok yöntem vardır. Genelde kuyumcular mihenk taşı kullanarak altını mihenk taşına sürterler mihenk taşına sarı bir renk çıkması beklenir. Sahte altını anlamak için normal bir tüketicinin uygulayacağı bazı bilgiler şunlardır:
Altının ayar damgasına ve patent damgasına muhakkak bakınız. Marka patent damgası her altın üzerinde yer almayabilir fakat altının kaç ayar olduğuna dair “Ayar Damgası” mutlaka yer alması gerekir. sebeple üzerinde ayar yazmayan altının sahte olma olasılığı oldukça yüksektir
Altın, zemin üzerine atıldığı zaman çıkardığı ses ile de ayırt edilebilir. Sert bir yüzeye vurduğunuz zaman gerçek altından kalın ses çıkar, sahte altından daha ince bir ses çıkar. Bu yöntem ile ayırt etmek çok kolay değildir, genellikle bu konuda uzmanlaşmış kişilerin kullandığı bir yöntemdir.
Sahte altın üretiminde metaller daha ağırlıklı olabileceği için sahte altın mıknatıs tarafından çekilir. Gerçek altın mıknatısa gelmez. Altın oksitlenmez sahte altın oksitlenir. Altın diğer metallerden yumuşaktır.
Döviz ve Döviz Kuru Nedir?
Döviz, dar anlamda yabancı parayı temsil eden belgeler bütünüdür. Ayrıca Türkçe’de yabancı ülke paralarınada döviz denilmektedir. Herhangi bir ülke parasının, başka bir ülkenin parasına dönüştürülmesi işlemlerine döviz işlemi veya kambiyo işlemi denilir. Köken olarak döviz kelimesi dilimize Fransızca’daki devise kelimesinden geçmiştir. Sonuç olarak döviz dendiğinde uluslararası ödemelerde kullanılan ödeme araçlarının tümü ifade edilmektedir. Ekonomik açıdan döviz, iktisadi anlamda bir mal olarak işlem görür. Dövizin işlem gördüğü özel nitelikleri sahip piyasalara döviz borsası denilmektedir. Bu piyasalara örnek vermek gerekirse; New York, Londra, Tokyo, Frankfurt, Zürich ve Paris en büyük döviz borsaları arasında bulunmaktadır. Belirtmek gerekir ki döviz piyasalarını belli bir yerle veya mekanla sınırlı piyasalar olarak düşünmek doğru değildir. Döviz borsaları farklı coğrafi bölgelerde faaliyet gösterseler de, sürekli olarak birbirleri ile iletişim içindedirler. Dünyadaki döviz piyasalarından herhangi birinin günün herhangi bir saatinde açık bulunduğunu söylemek mümkündür.
Döviz kuru, bir para birimini satın alabilmek için diğer para biriminden vazgeçilmesi gereken miktar olarak adlandırılır. Döviz kuru iki farklı biçimde açıklanabilir. Eğer bir birim yabancı paranın değerini yerli para cinsinden açıklıyorsak buna direkt döviz kuru, tersine, bir birim yerli paranın yabancı para cinsinden değerini açıklıyorsak buna dolaylı kur adı verilmektedir. Bunun dışında yabancı paraların birbirleri cinsinden değerini ise çapraz kur olarak tanımlamaktayız. Bir birim yabancı para satın almak için ödenmesi gereken TL miktarı düştüğü zaman, yerli para değer kazanır; tersine, bir birim yabancı para için ödenmesi gereken TL miktarı artarsa yerli para değer kaybeder. Bir para biriminin bir başka para birimi karşısında piyasada ölçülen değeri nominal döviz kurudur. Döviz kuru bu şekilde tanımlandığında, söz konusu para biriminin satın alma gücünü ölçmez. Yerli para biriminin yabancı paralar karşısında satın alma gücüne göre düzeltilmiş değeri ise reel döviz kuru olarak adlandırılır.
Türkiye’de Döviz Piyasası ve Aktörleri
Türkiye’ de döviz alım-satımının yapıldığı piyasalar çeşitli aracılardan oluşur. Bu aracı kurumlar, bankalar, özellikle merkez bankası ve hazine, SPK’nın mevzuatı ile gelen forex piyasaları , vadeli opsiyon borsaları gibi resmî ve özel kurumlar olarak sayılabilir.
Türkiye’de 1929 yılına kadar Lozan antlaşmasında yer alan hükümler dolayısıyla döviz piyasalarına fazla bir müdahalede bulunulamamıştır. Lozan Antlaşmasının koyduğu sınırlamaların sona ermesiyle birlikte, 20 Şubat 1930 tarihinde çıkartılan 1567 sayılı Türk parasının kıymetini koruma kanunu ile döviz işlemlerini düzenleme yetkisi Maliye Bakanlığı’na verilmiş ve yoğun bir şekilde döviz kontrolu uygulanmaya başlanmıştır. Özellikle 1983’ten sonra Türk Lirasına konvertibilite sağlamak yönünde getirilen bazı düzenlemelerle 1567 sayılı kanunun uygulamaları yerine geniş ölçüde bir serbesti ortamı getirilmiştir. Sabit döviz kuru sistemi fiilen terk edilmiş ve kurların önce kısa aralıklarla, sonraları Merkez Bankasınca her gün belirlenmesi yoluna gidilmiştir. Hükümet 1989’da aldığı bir kararla banka ve yetkili kurumlara 3000 dolar veya eşdeğer döviz satabilme hakkı verdi. Mart 1990’da 32 sayılı karar olarak bilinen Türk parasını koruma hakkındaki kararda yapılan değişiklikle, Türkiye’de yerleşik kişilere sınırsız döviz bulundurma ve transfer etme gibi haklar tanınmıştır.
Dolar ve Euro Dışında Hangi Dövizlere Yatırım Yapılabilir?
Dünya ekonomisine baktığımızda en çok takip edilen döviz paritesinin euro – dolar paritesi olduğunu söylemek mümkündür. Dünya bu parite hareketlerinin takibi ile aslında kendi iç ve dış piyasalarının yönünü ayarlamaya çalışmakta ve her ülke kendisi için iyi ve kötü olanı bu paritenin hareketlerine göre ayarlamaktadır. En çok bilinen ve işlem gören yatırım yapılabilir halde ki diğer pariteler ise sterlin – dolar ve dolar – yen pariteleridir. Dünya genelinde en çok işlem yapılan ve üç kıtaya (Amerika, Asya ve Avrupa) hakim olan bu para üçgeninin dünya ekonomisini denge tuttuğunu söyleyebilirz. Euro – dolar paritesi Avrupa ve ABD’nin ekonomik gidişatı hakkında bilgiler verir. Dolar – yen paritesi ise Asya’da ki yatırım risk durumlarını belli eder kısaca Asya’da neler olduğunun işaretidir. Sterlin –dolar paritesine bakacak olursak Avrupa’da euro bölegesinin dışında kalan bölgeleri ve tabiki İngilterede ki bölgeler hakkında önemli ipuçları verir. Bu üç paritenin dışında Brezilya, Güney Afrika, Güny Kore ve tüm dünya para birimlerinin Türk lirası ve dünya paralarına karşı paritleri ülkemizde mevcuttur. Son zamanlarda avrupadaki mevcut ekonomik sıkıntılar yüzünden İsviçre frangı’nın değer kazandığını söyleyebiliriz. Fakat yatırımların hacmi çok geniş olan bu üç para birimlerine yöneltilmesinde fayda vardır.
Dolar Fiyatı neye göre değişir?
Ülkemizde her alanda ki yatırımcının ve iş adamlarının en çok takip ettiği döviz kuru dolardır. Değişimi ise yurtdışı ekonomik gelişmeleri ile yakından ilgilidir. ABD’ deki ekonomik büyümeler dolar fiyatlarının hareketliliğinde ki en büyük etkilidir. Diğer bir etken ise emtiaların fiyatları, faiz oranları ve bunların dünya üzerinde ki fiyatlandırmalarının tamamının ABD doları üzerinden yapılıyor olmasıdır. Özellikle emtia alanında doların çok büyük bir önemi olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca son yıllarda Avrupada ki kriz ortamı yurtiçinde dolara olan eğilimi arttırmıştır. Özetlersek dolar iniş ve çıkışlarının başlıca sebepleri, dünya genelinde ki faiz oranları, ekonomik konjonktürler ve anlık piyasa durumları ile ilintilidir.
Euro Hangi Durumda Yükselir?
Yurtiçinde takip edilem iki önemli piyasa hareketlerinden bir diğeride eurodur. Piyasada ki iniş ve çıkışlar parite hareketleri ile takip edilir. Euronun değer kazanması tamamen Avrupa para birimi olması sebebiyle Avrupa’nın ekonomik hareketliliği ile ilgilidir. Eğer Avrupa kendi içinde ekonomik ve politik sıkıntıları olan bir sürece girerse doğal olarak euro bu gibi değişimlerden etkilenecektir. Bir diğer etken ise ECB’nin (Avrupa Merkez Bankası) faiz oranlarında ki değişiminde etkisi vardır. Örneklersek faizlerde arttırım yapıldığında konjonktür bozuk bile olsa belli bir faiz değeri olduğu için euronun dolara karşı yükselmesi beklenebilir. Euro – dolar paritesi yukarı doğru hareket ettiğinde euro değer kazanır aşağı indiğinde ise euro düşüş gösteriyor demktir. Yani euronun dolar karşısında değer kaybettiği söylenebilir. Ülkelerin yurtiçi risk durumları ve uyguladıkları para politikalarınında euronun hareketliliğinde etkili olduğunu unutmamak gerekir.
Döviz Kurları Nasıl Belirlenir?
Her döviz türü bir para birmi ifade eder. Başlıca önemli iki döviz kuru vardır euro ve dolar. Bu iki dövizin hareketleri Türk lirası karşısında değerlenme getirir ki buna çapraz kur ya da para birimlerinin birbirlerine karşı oluşturduğu parite denir. Türkiye’de dolar – TL ve euro – TL paritelerine bakılarak euro çıkmış veya dolar düşmüş diyebiliyoruz. Peki dolar veya euro hangi kritere göre hareketlilik gösterir? Ülke ekonomileri en etikili faktördür. Global konjonktür veya dünya piyasalarında gerçekleşen her hareketlenme döviz kurlarını etkiler. Mesela tüm dünyanın takip ettiği dolar Türkiyede’de ekonominin yavaşlaması veya canlanmasına sebep olur. Yükselmesi durumunda yurtiçi piyasada tedirginlik meydana gelir fakat bu durum ihrcatçıyı memnun eder. Doların düşmesi durumunda ise piyasa ortamı daha gevşek ve hacimli piyasa haline gelir ki bu durumda ithalatçılar mutlu olur. Bu bir dengedir bu dengenin kurulması yurt içi ekonomik gelişmelere, emtia fiyatlarında ki değişikliğe (bakır, altın ,petrol ) ve dünya ekonomisine de ki konjonktürüne göre değişiklik gösterir.
Forex Nedir?
Forex (Foreign Exchange Market) son günlerde dünyanın en büyük ve en çok ilgi gören likit pazarıdır. Kısaca FX uluslararası döviz değişim piyasasıdır ve bugün büyük banka teşebbüsleri, merkez bankaları, kurumsal yatırımcılar, para spekületöleri, şirketler, devletler, diğer finansal kurumlar ve bireysel yatırımcılar dahil olmuşlardır. Forex piyasası diğer köklü piyasalarla karşılaştırıldığında yeni bir piyasadır. Piyasanın keşfi 1970′li yıllardadır. Diğer köklü piyasalara oranla geç keşfedilmesine rağmen kısa sürede en çok işlem gören piyasa ünvanını ele geçirmiştir. Forex piyasasındaki dalgalanmalar, devletlerin ve büyük ticari şirketlerin sattıkları ürünlerden elde ettikleri kârı kendi para birimine dönüştürmesinden kaynaklanmaktadır. Forex piyasasıyla ilgili yatırımcılar da bu dalgalanmalardan kâr kazanmak için işlem yapar.Forex piyasasında, diğer piyasaların aksine işlem yaptığınız ürünün değer kaybetmesinden bile kâr elde edebilirsiniz. Elinizde olmayan bir ürünü açığa satarak ürünün değer kaybı ile siz kâr yapabilirsiniz. Ayrıca, Forex piyasası günün her saatinde işlem yapmanıza imkan sağlar.
Amerikan Doları Nedir ?
Dolar, 100 sente denk para birimidir. ABD, Kanada, Avusturalya ile Güney Amerika, Pasifik, Karayipler, Güneydoğu Asya ve Afrika’daki bazı ülkelerin resmi para birimidir. Dünyada en yaygın kullanılan döviz Amerikan Doları’dır. Banknotlar Amerikan Merkez Bankası (Federal Reserve Bank – FED) tarafından basılmaktadır. Madeni paraların basımı ise United States Mint darphanesi tarafından yapılır. Amerikan dolarının ortalama enflasyon oran %1.05’dir.
Sık kullanılanlar: 1¢, 5¢, 10¢, 25¢
Nadiren kullanılanlar: 50¢, $1
Sık kullanılanlar: $1, $5, $10, $20, $50, $100
Nadiren kullanılanlar: $2
Euro Nedir ?
Euro ya da Avro (Almanca okunuşu: Oyro, Fransızca okunuşu: Öro, İngilizce okunuşu: Yuro), Avrupa Birliği üyesi 27 ülkeden 17’sinin ve 3 Avrupa ülkesinin daha resmi olarak kullandıkları ortak para birimidir. Türkçesi Avro olmasına rağmen genellikle Euro şeklinde yazılır. Euro’nun yönetimi ve basımı Avrupa Merkez Bankalar Sistemi’nce (AMBS) yapılır. AMBS, Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Euro bölgesinde yer alan ülkelerin merkez bankalarından oluşur. AMB’nin merkezi Almanya’dadır. Euro’nun ortalama enflasyon oranı % 2,6’dır.
Sık kullanılanlar: 1 €, 2 € , , 10 cent, 20 cent, 50 cent
Nadiren kullanılanlar: 1 cent, 2 cent
Sık Kullanılanlar: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €
Az kullanılanlar: 200 €, 500 €
İngiliz Sterlini Nedir ?
İngiliz Sterlini ya da Pound, Birleşik Krallık’ta kullanılan para birimidir. Sembolü £ olan sterlinin, uluslararası para kodu GBP’dir (GBP = Great Britain Pound). Sterlinin ortalama enflasyon oranı % 2.7’dir.
Sık kullanılanlar: 1p, 2p, 5p, 10p, 20p, 50p, £1, £2
Nadiren kullanılanlar: £5, 25p, £500, £1000
Sık kullanılanlar: £5, £10, £20, £50
Nadiren kullanılanlar: £1, £100
Japon Yeni Nedir ?
Yen, Japonya’nın resmi para birimidir. Amerikan Doları, Avro ve İngiliz Sterlin’inden sonra rezerv parası olarak geniş çapta kullanılır. Ancak Japon Yeni, dünyanın 2. büyük ekonomisi olan Japonya’nın para birimi olsa da değeri döviz kurunda 5 para birimine göre (TRY, USD, EUR, GBP, CHF) çok daha düşüktür. Japon Yeni’nin ortalama enflasyon oranı %0.1’dir.
Sık kullanılanlar: ¥1, ¥5, ¥10, ¥50, ¥100, ¥500
Sık kullanılanlar: ¥1000, ¥2000, ¥5000, ¥10,000
Kanada’da kullanılan para birimidir. Yalnızca $ işaretiyle veya diğer dolar para birimlerinden ayırmak için C$ ile gösterilmektedir. Bir Kanada doları, 100 sentten oluşmaktadır. Uluslararası kodu CAD’ dir. Kanada dolarını rezerv para birimi olarak kullanan bankalar da bulunmaktadır. Kanadalılar ihracatın %84’ünü ABD’ye ithalatın %56’sı ABD ile yapıldığından Kanada için en önemli olan çapraz kur ABD dolarıyla olandır. Ortalama enflasyon oranı: %1.3 (2012)
Sık kullanılanlar: 1¢, 5¢, 10¢, 25¢, $1, $2
Nadiren kullanılanlar: 50¢
Sık kullanılanlar: $5, $10, $20, $50, $100
Avustralya doları, 1966 yılından itibaren Avustralya’nın para birimidir. Ayrıca Christmas Adası, Cocos Adaları, Norfolk Adası ve bağımsız Pasifik Ada ülkeleri Kiribati, Nauru ve Tuvalu’nun para birimidir. Para birimi kodu AUD’dur. Genelde dolar işaretiyle ($) kısaltılır. Alternatif olarak A$ veya $A, $AU veya AU$ yazılarak diğer dolar para birimlerinden ayırt edilir. Avustralya doları dünya çapında ABD doları, Avro, İngiliz sterlini, Japon yeni ve Kanada doları’ndan sonra en çok işlem gören para birimidir. Yabancı döviz işlemlerinin %4-5’ini temsil etmektedir. Ortalama enflasyon oranı: %2.2
Madeni Paralar
Sık kullanılanlar: 5c, 10c, 20c, 50c, $1, $2
Banknotlar
Sık kullanılanlar: $5, $10, $20, $50, $100
Kron, Norveç’in resmi para birimidir. Çoğul şekli kroner olan kron, NOK ve kr olarak kısaltılır. Ortalama enflasyon oranı: %2.3
Sık kullanılanlar: 1kr, 5kr, 10kr, 20kr
Sık kullanılanlar: 50kr, 100kr, 200kr, 500kr, 1000 kr
Danimarka, Grönland ve Faroe Adaları’nda kullanılan para birimidir. Kraliyeti ve monarşiyi temsilen “taç” anlamına gelir. Uluslararsı gösterim kodu DKK’dır. Ülkede, 2000 yılında Avro’ya geçiş için yapılan referandumda çoğunluk buna ‘hayır’ dediğinden ülkede hâlen Danimarka Kronu kullanmaktadır. Danimarka kronu, euroya sabitlenmiştir. Euro çıkmadan önce de kron, değerinin korunması için Alman markına sabitlenmişti. Çapraz kurlarda, 1 € = 7,441 DKK’ya eşittir. Ortalama enflasyon oranı: %2.3
Sık kullanılanlar: 50øre, 1, 2, 5, 10, 20 kroner
Sık kullanılanlar: 50, 100, 200, 500, 1000 kroner
İsveç Kronu Nedir ?
İsveç Kronu 1873’den beri kullanılan, İsveç’in resmi para birimidir. Para birimi kodu SEK’dir. Aynı zamanda Aland Adaları’nda kullanılmaktadır. SEK’in altbirimi öredir, 100 öre 1 kron etmektedir. Ortalama enflasyon oranı: %1.0’dir (hedef 2,0 ± 1)
Sık kullanılanlar: 1 kr, 5 kr, 10 kr
Sık kullanılanlar: 20 kr, 50 kr, 100 kr, 500 kr
Nadiren kullanılanlar: 1000 kr
Suudi Arabistan riyali ya da sadece riyal , Suudi Arabistan’da kullanılan resmî para birimidir. Riyalin alt birimi halala’dır. Bir riyal 100 tane halala’ya bölünür. Ortalama enflasyon oranı: %4.1
Sık kullanılanlar: 5, 10, 25, 50, 100 halala
Sık kullanılanlar: 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500 riyal
Foreign Exchange Market Nedir ?
Forex (Foreign Exchange Market), son günlerde dünyanın en büyük ve en çok ilgi gören likit pazarıdır. Kısaca FX uluslararası döviz değişim piyasasıdır ve bugün büyük banka teşebbüsleri, merkez bankaları, kurumsal yatırımcılar, para spekületöleri, şirketler, devletler, diğer finansal kurumlar ve bireysel yatırımcılar dahil olmuşlardır. Forex piyasası diğer köklü piyasalarla karşılaştırıldığında yeni bir piyasadır. Piyasanın keşfi 1970’li yıllardadır. Diğer köklü piyasalara oranla geç keşfedilmesine rağmen kısa sürede en çok işlem gören piyasa ünvanını ele geçirmiştir. Forex piyasasındaki dalgalanmalar, devletlerin ve büyük ticari şirketlerin sattıkları ürünlerden elde ettikleri kârı kendi para birimine dönüştürmesinden kaynaklanmaktadır. Forex piyasasıyla ilgili yatırımcılar da bu dalgalanmalardan kâr kazanmak için işlem yapar.Forex piyasasında, diğer piyasaların aksine işlem yaptığınız ürünün değer kaybetmesinden bile kâr elde edebilirsiniz. Elinizde olmayan bir ürünü açığa satarak ürünün değer kaybı ile siz kâr yapabilirsiniz. Ayrıca, Forex piyasası günün her saatinde işlem yapmanıza imkan sağlar.
Türkiye’de ise, modern para ve döviz piyasaları 24 Ocak 1980 Kararları ile harekete geçmiştir. Bu tarihten önce ithal ikameci, korumacı sistem vardı. 30 temmuz 1981’de SPK’ nın kabul edilmesinin ardından döviz girişi her tür yoldan serbestleştirildi. 1989’da altın piyasası kuruldu.Türkiye’de döviz işlemleri, serbest piyasada, TCMB denetimindeki döviz ve efektif piyasasında, bankalar arası piyasada olmak üzere üç piyasada gerçekleştirilmektedir. Serbest piyasada işlemler efektiftir. Merkez bankası piyasasında ise Merkez Bankası, bankalararası döviz hareketlerini yönetir ve kaynakları etkin olarak kullandırılmasında yardımcı olur, Türk lirasının yabancı paralar karşısındaki değerini ayarlar.
Kur Sabitleme Nedir?
Kur sabitleme, döviz alım ve satımı ile uğraşan, ihracat ve ithalat yapan işletmeleri ilgilendiren, müşterilerin ekonomideki belirsizlikler nedeniyle kurlarda ortaya çıkabilecek ani iniş ve çıkışlardan korumayı amaçlayan bir sistemdir.
Harem Altın "Altın Bozdurma" Nedir ?
Harem Altın, tüm ayarlarda ve türdeki fiziki altınlarınızı satmak için en doğru adres. Elinizden çıkarmak istediğiniz, artık kullanmadığınız, hurda olmuş ya da nakite çevirmek istediğiniz altınlarınız sizlere dost, güvenilir ve profesyonel ekiplerimiz tarafından son teknoloji araçlar kullanılarak en doğru fiyattan değerlendirilecektir. Altınlarınız en adil fiyatlardan değerlendirilirken şeffaf hizmet anlayışımızla sizlere hızlı ve anlaşılır çözümler sunuyoruz. Çoğunlukla ekonominin durgun olduğu, enflasyon oranları hakkında endişelerin yaşandığı ya da toplumsal kaos ve savaş ortamlarında altın fiyatlarının uç noktalara ulaştığı bilinmektedir.